In ons eerdere artikel over Conversational Marketing, legden we al uit wat de waarde is van een betekenisvol gesprek met je klanten of prospects. We haalden toen al een aantal voorbeelden aan, om zo’n gesprek op gang te krijgen met de inzet van zowel geautomatiseerde als persoonlijke berichten. In dit artikel geven we je 9 voorbeelden van Conversation Starters die echt converteren!
Conversational Marketing: 9 x een betekenisvol gesprek starten
We beginnen met de meest voorkomende. Een klant stelt een winkelmandje samen, maar haakt ergens in het proces af. De interesse is er, de koopintentie was er, maar iets weerhield je klant van die laatste afrondende stappen. Op basis van deze trigger in het bestelproces, kun je je klant een mail sturen als start van een gesprek. Is alles wel duidelijk?
#2 Opzeggen? Klik op de button!
We zien bij opdrachtgevers dat de inzet van een commercieel team resultaat oplevert bij het behouden van je klanten. Een ‘bel me nu’ of ‘bel me later’ knop toevoegen aan het opzegproces, levert je meer inzicht op in waarom je klanten opzeggen en kan, door het wegnemen van misverstanden of het doen van een scherp aanbod zorgen voor het alsnog behouden van je klanten. Wij zien dat we op dit manier bij goede doelen tot wel 20% van de giftgevers alsnog binnenboord kunnen houden.
#3 Selectieve proactieve chat
De plek waarop een klant zich op je website bevindt, kan de kans vergroten dat hij of zij een hulpvraag gaat ontwikkelen. Door proactief een chatvenster aan te bieden bij die elementen op je website waarbij je vragen kunt verwachten, help je je bezoeker op het best denkbare moment met de best passende informatie.
#4 Verbruik als trigger voor een gesprek
Zie je bij je klanten een forse toe- of afname in het gebruik van je dienst? Dan is dat een mooi moment om een gesprek aan te knopen. Dat kan met een proactief telefoongesprek, of door een informerende mail, als je klant zich maar bewust is van de wijziging in zijn verbruik, om verrassingen op telefoon- of energierekening te voorkomen en klanttevredenheid te behouden.
#5 Proactieve Chat bij ingewikkelde informatie
Wanneer je hebt gedefinieerd over welke producten of diensten er de meeste vragen zijn, kun je, gewapend met die munitie, in het bestelproces proactief chatvensters tonen aan je klanten met aanvullende informatie of de persoonlijke toelichting van een medewerker. Zo help je je klant op het moment dat hij er het meeste behoefte aan heeft.
#6 Sneller naar je doel op een website
We zien bij automotive mooie voorbeelden, waarbij een websitebezoeker door middel van een chatbot snel naar de juiste plek wordt geleid. Want of je bezoeker op zoek is naar occasions, zakelijk of privé wilt leasen, een nieuw model zoekt of een proefrit wilt, de chatbot kan hem snel helpen de relevante informatie te vinden, of zelfs gegevens uit te vragen en de proefrit in te plannen.
#7 De chatbot via display advertising
We kennen allemaal de banners met een call to action ‘bezoek de website’ of ‘klik hier voor het volledige aanbod’. Maar hoe mooi is het als een klant kan klikken voor contact? De banner spreekt aan, maar er zijn ook nog wat vragen. Met een directe link naar een intelligente chatbot, zet je een mogelijke klant aan tot actie én bied je de mogelijkheid nog vragen te stellen.
#8 Cherrypicking Bot
Heb je een drukbezochte website? Aan de hand van een paar korte vragen van de chatbot, kun jij een inschatting maken of een bezoeker een interessante lead is. Voldoet een bezoeker aan die criteria? Dan zet je meteen het gesprek op via een ‘bel me nu’ link in je chatgesprek.
#9 Alles naar wens?
Wij zien mooie cases bij opdrachtgevers die het gesprek opzoeken na onboarding of levering van een product. Via mail, chat of telefoon, maar altijd met als doel om te leren of je de verwachtingen bij je klant hebt waargemaakt. Bovendien is het een mooi moment om te laten zien welke producten of diensten andere klanten nog meer hebben gekozen en een up- of cross-sell moment te creëren.
De mogelijkheden zijn oneindig, bijna net zo oneindig als de kanalen waarmee je het contact zoekt met je klanten. We noemen veelvuldig de chat via je website, de e-mail of het telefoongesprek. Maar daar hoeft het niet bij op te houden; als jouw klanten prettiger via Facebook Messenger communiceren, dan start je conversaties dáár. Je begint met te bepalen welke trigger in de klantreis van jouw klanten moet leiden tot een gesprek. Vervolgens bepaal je welk kanaal het beste past bij dat moment in de klantreis én bij je klant. Eerder schreven we al over de afwegingen die je daarbij kunt maken tussen geautomatiseerd en persoonlijk contact, om echt bij te gaan dragen aan de tevredenheid van jouw klanten.
Deze of andere voorbeelden inzetten om het gesprek met jouw klanten te starten? Neem contact op met Pieter Prins voor een vrijblijvend gesprek. Of lees meer over Conversational Marketing in dit artikel.