Zo ben je relevant voor je klant

01-08-2016

Zojuist heb je door middel van aquisitie een nieuwe klant binnengehaald. Mooi, zo'n persoonlijk succesje! Maar nu de klant 'binnen' is begint het echte werk pas: de klant binden. 

Dat jij die klant hebt overtuigd om je product of dienst te gaan gebruiken geeft natuurlijk een kick. Maar... je bent er nog niet! De consument is pas voor de eerste keer met je merk in zee gegaan, je wilt hem of haar natuurlijk ook binden. Om een consument echt te binden aan je merk moet je nét iets meer moeite doen. Het opstellen van een retentiestrategie biedt uitkomst. Wil je meer achtergrond over retentiemarketing voordat je verder leest? Neem dan onze vorige blog over dit onderwerp nog eens door, genaamd: Zo bind je een klant aan je bedrijf of merk

Relevantie
De klant heeft een goed gevoel bij je merk. Deze goede koopervaring van de klant kan een positief gevolg krijgen door after sales op maat, zoals een bedankje. En wanneer een klant eenmaal je product of dienst heeft gekocht wil je natuurlijk dat de klant terugkomt voor een herhaalaankoop.

Waarschijnlijk heb je al vooronderzoek gedaan voordat je de klant voor het eerst benaderde. Tijdens het gesprek heb je wat geleerd over de klant, interesses en/of andere voorkeuren. Ook wanneer een klant online een aankoop doet kan je dit meten, bijvoorbeeld op basis van het surfgedrag. Dit geeft je de kans de klant opnieuw te benaderen met een persoonlijk aanbod. 

Of je als bedrijf succesvol bent met retentiemarketing is voor een groot deel afhankelijk van de samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Wanneer belangrijke informatie juist wordt doorgegeven, kan de afdeling die met een (retentie)voorstel komt relevant zijn voor de klant. Dit kan bijvoorbeeld door een gepersonaliseerde omgeving aan te maken, waar onder meer ruimte is voor aanbevolen producten. 

De juiste timing
Alles valt en staat met de juiste timing. Het voorstel moet aansluiten bij de belevingswereld van de consument. Hij of zij moet de 'urge' voelen opnieuw met je merk in zee te gaan. Een voorbeeld: een reisorganisatie heeft een bestand aangemaakt met daarin de gegevens van alle vroegboekers van vorig jaar. Het doel: deze mensen overtuigen ook dit jaar een vroegboeking te doen. Dat begint (vanzelfsprekend?) met een bedankje voor de boeking van vorig jaar. De consument moet "warm" worden gemaakt en vertrouwen krijgen.

Is de consument erg tevreden en klinkt hij of zij enthousiast? Dan is er een kans voor cross- of up-selling. Bijvoorbeeld door direct een plek in het vliegtuig tegen betaling te reserveren. De keuze is dan aan de klant. Maar het gemak waarmee alles in één keer geregeld kan worden kan een consument al overtuigen. Misschien is een huurauto op de plek van bestemming ook nog wenselijk. Zorg dat de consument met weinig handelen kan doen wat je in gedachten hebt.

 • Hoe belangrijk vindt u het dat externe partijen
  vertrouwelijk met uw klantgegevens omgaan?
 • Wilt u het beste jongetje van de klas zijn,
  als het aankomt op klantcontact?
 • Lever een klant wat hij nodig heeft,
  niet wat hij vraagt
 • Als er een manier is om het beter te doen,
  vind die dan!
 • Goede resultaten worden
  nooit door één persoon neergezet
 • Bent u op zoek naar hogere omzet en de beste klantbeleving?
  Wij zijn graag uw partner
 • Overweegt u om klantcontact uit te besteden?
  2Contact is uw sparringpartner
 • Visitekaartjes uit de tijd of juist niet? Met de komst van de verschillende social mediaplatformen en de  meer

 • 2Contact ondersteunt Qurrent in het werven van nieuwe energieklanten door de inbound overflow voor haar rekening te nemen.  meer

 • Deze week een pilot gestart voor GiftFor2.

  meer